Școala pentru Părinți

Singurul curs gratuit din România care oferă părinților tot necesarul de cunoștințe pentru a-și educa armonios și sănătos copiii

Dragi prieteni, numele meu este Lucian Mustață și sunt Președintele Asociației Note About Life. Împreună cu o echipă de experți în domeniul psihoterapiei, științelor sociale și al educației copilului, am pus împreună bazele Școlii pentru Părinți. Momentul de început al Școlii Pentru Părinți, a fost în toamna anului 2014, când am identificat o situație cu care se confruntă mulți părinți în aceste timpuri și anume nevoia de a fi mai responsabili în procesul de creștere și educare a copiilor și de a primi un minim necesar de cunoștințe care să-i sprijine pe parcurs.

În fiecare zi suntem cu un pas mai aproape de realizarea acestui vis pe care noi îl numim Școala pentru Părinți, o școală a părinților responsabili, gândită ca o platformă educațională care va dezvolta aptitudinile parentale acolo unde este mai mare nevoia de ele.

Am 29 de ani, sunt absolvent al Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, specializarea Informatică Economică la ASE București și am două masterate, primul în Științe Politice, în cadrul SNSPA, și al doilea în Managementului Informatizat al Proiectelor la ASE București. Primii 18 ani de viață i-am petrecut într-o organizație care se ocupă cu îngrijirea copiilor abandonați și pot spune că știu din proprie experiență ce înseamnă lipsa afecțiunii părintești.

Când privești din exterior, viața unui copil instituționalizat pare foarte tristă. Tristețea este însă infinit mai mare decât se vede la suprafață, în parte și pentru că un astfel de copil nu știe cum să-și exprime sentimentele. Nu știe să-și manifeste iubirea sau atașamentul său față de cineva, nu știe să gestioneze stările de spirit conflictuale, de furie sau de frică.

Am realizat de-a lungul timpului că singura șansă pe care o au copiii instituționalizați sau cei care provin din medii defavorizate, este educația corespunzătoare. Doar așa pot deveni și ei adulți responsabili. Se spune că primii 7 ani de acasă sunt mai importanți decât 5 ani de facultate. Sunt de acord cu această afirmație deoarece în primii ani de viață se formează caracterul copilului.

În plus, mare parte din neajunsurile unei societăți sunt datorate modului în care cei mici primesc educație de la părinți. Este ceea ce m-a determinat să lansez programul “Școala Pentru Părinți” și să ofer cursurile gratuite, astfel ca în timp să avem familii sănătoase pe toate planurile și o societate mult mai bună.

CE FACEM MAI PRECIS:Suntem activi în România din 16.12.2014 şi lucrăm alături de parteneri locali guvernamentali pentru a sprijini familiile în dificultate să construiască un mediu propice creşterii copiilor.

Dezvoltăm programe de creștere a copiilor şi de întărire a unităţii familiale pentru a-i ajuta pe părinţi să-i îngrijească şi să-i protejeze pe cei mici. Împărtăşim experienţa acumulată cu organizaţiile din comunitate. Acţionăm proactiv la nivelul comunităţilor defavorizate şi susţinem actorii locali în identificarea și evaluarea nevoilor sociale şi a resurselor existente pentru îmbunătățirea situației. Contribuim la dezvoltarea planurilor de acţiune şi la derularea de programe sociale eficiente. Dezvoltăm parteneriate durabile cu autorităţile publice locale şi cu structurile comunitare consultative.

Toate acţiunile noastre sunt centrate pe sprijinirea comunităţilor astfel încât să putem oferi împreună servicii sustenabile pentru familiile şi copiii aflaţi în situaţii de risc.

Programele noastre se adresează părinților aflați în situații de viață dificile, care caută consiliere adecvată pentru a deveni părinți responsabili.

Organizaţia noastră derulează programe specifice în comunităţile defavorizate, pentru a oferi sprijin familiilor înainte ca abandonul, violența familială și traumele aferente situațiilor de viață dificile să se producă, iar copilul să aibă nevoie de măsuri de protecție suplimentare.

Sărăcia determină de multe ori separarea, înstrăinarea sau destrămarea familiei. Aceste situații au un impact major asupra dezvoltării copiilor din familiile respective, sporesc nivelul stresului emoţional sau produc traume pe care copiii nu știu cum să le gestioneze.

Demersul autorităţilor de a susţine familiile afectate există, dar este insuficient, astfel că suntem în situaţia în care dezvoltarea unor măsuri suplimentare de protecţie socială a devenit imperativă.

Școala Pentru Părinți vine în întâmpinarea autorităților și din acest motiv, ne propunem ca toate cursurile să fie oferite gratuit părinților.

OBIECTIVELE NOASTRE:Școala pentru Părinți își propune să satisfacă o nevoie pregnantă a societății actuale, în speță educația în spațiul unei familii, prin intermediul a 6 cursuri cu o durată de 6 săptămâni, structurate pe diverse categorii de vârstă a copiilor.

Proiectul vizează implementarea metodelor și a strategiilor necesare dezvoltării armonioase a copilului și are ca motivație îmbunătățirea procesului de educație în relația părinte-copil.

Curricula cuprinde teme precum asumarea valorilor și a unui comportament etic pentru transmiterea educației “celor 7 ani de acasă”, precum și exploatarea unor arii cum ar fi: dezvoltarea cognitivă, motivațională sau emoțională, managementul timpului, identificarea și dezvoltarea copilului, parenting și nu numai.

SCOPUL NOSTRU:Creșterea unor copii sănătoși din punct de vedere fizic și emoțional este cea mai importantă misiune a meseriei de părinte. Acest obiectiv este cu atât mai greu de atins atunci când vine vorba despre acei părinți care au o condiție socială precară, proveniți din categorii defavorizate ale societății. În aceste cazuri, părinții primesc foarte puțin sprijin. Există foarte puține centre de formare și părinții sunt adesea izolați și fără variante de sprijin adecvate.

Școala Pentru Părinți ajută la construirea punctelor forte ale unei famili funcționale, oferindu-le părinților informațiile necesare și ajutându-i să-și dezvolte abilitățile și principiile esențiale de creștere a copiilor. Tot acest demers vine în speranța că un copil crescut în echilibru are șanse să devină un om competent, onest și perseverent. Prin accesarea acestor cunoștințe de protecție-cheie în relația părinți-copii, asigurăm viitori cetățeni responsabili, iar comunitățile noastre devin mai sănătoase și mai sigure pentru dezvoltarea familiilor.

MISIUNEA:Misiunea Școlii pentru Părinți este de a-i sprijini pe părinți să-și crească micuții într-un mediu familial care să le asigure sănătatea emoțională și dezvoltarea armonioasă pe toate planurile.

Ne-am decis să investim resurse și timp în acest sens deoarece în momentul de față nu există niciun fel de proiect similar, cu excepția unor cursuri de parenting și de dezvoltare personală, care nu acoperă în mod integral tot setul de informații necesar educării părinților, mai ales când vine vorba de persoane aflate în situații dificile de viață.

Așadar ne dorim să obținem rezulte pozitive la nivel de societate, care să vizeze atât o educație bună și echilibrată a copiilor, cât și dezvoltarea unei atitudini pozitive a părinților față de viață.

Fără îndoială, rezultatele cursurilor Școlii Pentru Părinți se vor observa în societatea românească de la generație la generație.

ECHIPA DE SPECIALIȘTI:

Mihaela Bonațiu
Psiholog principal

Mihai Avadanei
Psihoterapeut

Daniela Șerban
Medic psihiatru

Oana Popa
Coach pentru părinți

Gaspar Gyorgy
Psiholog clinician